"Kameruka" project

Location:	Inman Valley   S.A.
Date Compteted:	May I995
Architect:	E. Prelgauskas
Builder:	South Coast Constructions
Owner:		Dr. Pat Wyllie
Size:		190 sq. metres
Climate: 	Temperate

Objectives.

To provide a conventional family home complete with self sufficient and environmentally benign technologies.
The home to achieve low energy demand goals and to fit the land visually.

Site.

20ha of past grazing land already extensively revegetated and fitted out with dams and access road.
The land forms a valley in the overall landform with a predominant northern orientation. The landform to the west of the land forms the hillcrest and is developed as public pine forest.
The buildlng site is on the end of the access road at the north-west portion of the land, with a steep eastern slope. The land has extensive clay soils.

Construction.

The building is a conventional timber framed structure with fibre cement board cladding externally, plasterboard and cypress pine boarding claddings internally.
All walls and roof are insulated.
The design incorporates a sunroom complete with pergola incorporated within the fascia line, with adjacent clear roof over the entry for maximised solar gain to that portion of the home.
The fascia pergola ensures full sun inflow in winter months progressivley shading to full sun exclusion in mid-summer.
Extensive verandas shield the building face from weather. The kitchen has a steep roof and clerestorey.
The land slope is accommodated by a building split level occuring between garage and bedrooms.
The building is painted light cream to match stone walling on embankments nearby, with Mist Green roof and Caulfield Green trim and fascias.

Systems.

Water supply is from a 20,000 gallon concrete tank by pump to the house. Rain water is delivered to the tank from the building roof by a wet downpipe/stormwater/delivery pipe syphon system.
Hot water is by roof slope mounted solar system with DC ignition to gas boost.
Electricity is from solar photovoltaics on the roof and wind turbine on the northern boundary, both providing electricity to battery storage on the northem veranda and split 12V, 24V and 2kW inverter for 240V AC to zoned circuits around the building.
A ceiling fan in the clerestorey void circulates air in the open living/sunroom/kitchen space.
A wood stove provides space heating, a gas stove with exhaust hood for cooking.

Occupation.

Comfort is maintained by manipulation of openings and systems. Garden is to be developed to support the climate response design of the building.
End of section