Strawbale House

Parkway, Murray Bridge
Steel framed Strawbale infill
completed 2004

 

Emilis Prelgauskas - design elements embodies climate responsive design, solar hws, rain water, clerestory, ventilated pantry

 


Strawbale house
situated on an allotment in Parkway sub division, Murray Bridge
After about 4 design schemes by this practice for straw bale structures for a number of clients in various areas around Adelaide, this one was completed in 2004.
The building incorporates steel portal structure with insulated steel roof with clerestorey to kitchen, raised northern deck in front of living area, southern pergola at entry, infill straw bale insulated exterior and some internal sound control walling; framed internal walling, ventilated pantry.

Separately, the Fairlamb timber framed and clad house by this practice is programmed for construction on another allotment at Parkway subdivision. Its features draw on the existing Grundy house at Bremer escarpment, Callington.