Redman House

House for Kym and Liz Redman at
Southend

 

click to view images

Emilis Prelgauskas - design elements site protected by site erected curved steel frame, Mount Gambier insulated stone infills, curved ceilings, high wind strength windows, remote wind turbine & photovoltaic system, rainwater harvest, septic waste, solar gas hot water

 


This project is for a sustainable dwelling on the coastal sea front in the South-East of South Australia.

The land is past grazed sea front dune land which was taken out of production and restored by the current owners years ago. This included stabilising a fresh water spring within the dune system to a pond and surrounding grassland, removing stock, re-establishing dune ground and understorey vegetation complete with selected sprinkler support from the freshwater pond, and stabilising trafficked areas with shell grit.

An on-site airstrip and renewable energy 3 phase PV and wind turbine power station was developed.

The house project is to give living on the land with both high comfort and controlled impact on the land.

This includes locating on the tertiary dune top a north facing pavilion for public and family living, a pavilion for private and visitor spaces, a rear services area and stair descent void down to garaging set ‘underground’ between 2 dunes and earth berm backfilled; all these activity areas connected by a north-south circulation central link. This creates wind sheltered courtyards between each pavilion line for both outdoor living and clothes drying including east face verandah for inclement weather.

Roof is insulated over purlins and again over curved ceilings. Thermal mass occurs in concrete floor and local soft sandstone masonry wall areas with insulated central cavity.

The building form of curved roofs is to mimic and visually suborn the building form to the dune landform and its vegetation, the roof steel sheet coloured to the adjacent understorey vegetation crown form, the clad framed insulated and Mount Gambier stone masonry walls exterior surfaces coloured to the dunes.

The construction system permits steel primary frame to be off site prepared and erected on-site with minimum site impact, dune faces are stabilised by the garage concrete wall structure and local retaining wall block system sections where useful. Masonry walls are infill and have cavity and insulation where on the building exterior. The pavilions have large glazed areas, set back for shading, for afternoon heat shield, and to form a static air volume external against the glass as insolation. The frames are also braced for the local wind loads.

The building embodies solar hot water, rainwater tanks, ventilated pantry and fan/duct heat shift in the link ceiling drawing from living to bedrooms; beyond the normal passive solar principles of north orientation, shading, glazing, insulation exterior and thermal mass internally.

Power is delivered from the on-site renewables power station set on the quaternary dune line, water supplied from the roof water tank storage and the freshwater pond volume.

End of section