Fairlamb House

 

Emilis Prelgauskas - design elements This project is the second by this architect in the ‘Parkway’ precinct of Murray Bridge. The goal was a house for the Fairlamb family fulfilling the low energy and comfort outcomes already achieved in the Grundy house.

The result is a similar insulated framed weatherboard clad structure to that precedent. The Fairlamb house is much more articulated in form, having on-ground bedroom wings and raised centre living floor level. The kitchen ventilated pantry air intake is from this under floor void, and the northern and southern decks are also raised. The northern deck has a vented fly roof cover. The southern deck to have a future vine covered pergola as has now been developed at the Grundy house.

The Fairlamb house’s highly articulated bulk and form reflects these individual indoor and outdoor spatial components.

The house has roof water collection, on-site waste disposal, grid connect photovoltaics, solar hot water. This leads to the adjacent services/shed as shown on the photo from the north-east.